maandag 15 november 2010

Communiceren terwijl je niets ziet....

Een bijzondere oproep voor bijzondere verhalen...

Wij zienden denken er niet bij na dat we licht in onze ogen hebben. Dat is voor ons zo normaal dat we vergeten dat er mensen zijn die minder goed of zelfs helemaal niet kunnen zien. Voor hen geen 'even bladeren in het fotoalbum', geen plaatjes kijken, geen zicht, geen beeld.....

Daar heeft de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt iets opgevonden: de ontwikkeling van het digitaal levensboek. Een mooi initiatief.

(bron: Bartiméus Sonneheerdt)

"Mooie verhalen vragen om helden als u"

Blinde of slechtziende mensen met een verstandelijk en lichamelijk beperking kunnen vaak niet of nauwelijks communiceren. Er wordt gecommuniceerd met behulp van een levensboek waarin gebeurtenissen en ervaringen zijn vastgelegd. Een papieren levensboek is echter in 63% van de gevallen niet bruikbaar voor blinde en slechtziende mensen. Emoties worden hierdoor niet gezien, het isolement neemt toe en ontwikkeling blijft achter. Daarom steunt Bartiméus Sonneheerdt de ontwikkeling van het digitaal levensboek. Bent u de held die dit project mogelijk maakt?

Elk mensenleven is een uniek verhaal. Je geboorte, je familie, je slaapkamer, de tuin waar je graag bent. Een dagje uit of een bezoek aan de Efteling. Alleen al het lezen van deze woorden roept herinneringen op. U kunt over deze ervaringen vertellen en foto's of film laten zien. Met uw verhaal laat u zien wie u bent en wat u belangrijk vindt.

Voor de blinde of slechtziende, vaak verstandelijk en lichamelijk beperkte bewoners van Bartiméus ligt dat anders. Zij hebben de barrière van hun visuele, verstandelijke en lichamelijke handicap. Hoe leg je dan het verhaal van je leven vast? Hoe bouw je herinneringen op? Hoe kun je laten zien wie je bent en waar je van houdt? Met een digitaal levensboek kan een blinde of slechtziende gebruiker wel laten zien wie hij of zij is!

Digitaal levensboek
Met het digitale levensboek kan een meervoudig beperkte gebruiker via een aparte website zelf zijn levensboek gebruiken. Hierin kunnen videofilmpjes worden vastgelegd, geluiden worden opgenomen, muziek worden toegevoegd, verhalen en gebeurtenissen worden vastgelegd en tekst bij foto's worden opgenomen. Ook kan de gebruiker zelf laten zien wat hij leuk en belangrijk vindt. Dit stelt de omgeving in staat hem of haar beter te leren kennen en begrijpen.

Veel visueel beperkte cliënten met een verstandelijke beperking kunnen niet overweg met hulpmiddelen zoals een spraaksynthese, vergrotingssoftware en leesregels. Het digitale levensboek wordt voor hen daarom op maat aangepast. Als u uw heldendaad pleegt, kunnen eind 2010 al 300 gebruikers aangesloten zijn. Aangezien dit project internationaal ook aandacht krijgt, zullen naar verwachting nog veel gebruikers volgen.

Geen opmerkingen: