dinsdag 2 juni 2009

Arbeidsongeschiktheidsverzekering II

Ik ben er nog niet uit. Het enige dat ik weet is dat ik mijn inkomen wil verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Vanmorgen een adviseur over de vloer gehad. Ik dacht dat hij speciaal kwam om het product TAF-maandlastbeschermer uit te leggen, maar nee. Hij is adviseur en heeft niet alleen TAF in zijn mapje zitten. Ook het product 'Waardevol' van AFAB zou interessant voor mij zijn.

[Flickr.com by Baking Soda] "Verzekeren via UWV is eigenlijk geen optie", aldus de jonge man. "UWV hanteert de regel "als je loempia's kan vouwen, kan je werken. Je komt niet zo snel op een afkeuring van 35, 50 of 100%. Zij hebben ook eigen keuringsartsen. Stel je wordt 50% arbeidsongeschikt, en je hebt recht op 30.000 euro per jaar, dan wordt de uitkering 15.000 euro per jaar. Wil je je inkomen houden dan moet je arbeid verrichten, maakt niet uit of het passend werk is. Het minimumloon staat op 15.000 euro per jaar ... dus loempia's vouwen"

Met het vouwen van het Aziatische gerecht in gedachten valt deze verkapte werkgeversverzekering (Ziektewet en WIA) eigenlijk voor mij af. Daarbij moet je èn voor de ziektewet (de verzekering voor de eerste 104 weken van je ziekte) èn voor de WIA (de verzekering na de ziektewet) premie betalen. Dat loopt aardig op. Voeg daarbij de woorden van een collega-ondernemer: "je moet bijna dood zijn, voordat ze gaan uitbetalen", en optie UWV valt af.

Ik kreeg vanmorgen de tip om vooral ook na te kijken of een verzekeraar medisch objectief of subjectief laat testen. Bij de eerste optie moet iets meetbaar zijn, dus ziekten als burnout, whiplash, rsi en gewrichtsreuma vallen af.
Tip twee was om de premie niet af te trekken van de belasting, want als je dit doet, krijg je bij uitbetaling het uit te keren bedrag minus een aanslag van de belasting. Ergens in de tijdlijn komt namelijk de blauwe envelop voorbij. Gebeurt dat op het moment van uitkeren, dan valt er een fors deel van je inkomen weg.

Leuker kunnen ze het niet maken...

wordt vervolgd

1 opmerking:

Disability Insurance zei

Arbeidsongeschiktheidsverzekering I Met 50.000 deelnemers het grootste en beste AOV collectief voor de HBO/WO-ondernemers. Bereken direct uw premie!