donderdag 28 mei 2009

Oude database kan prullenbak in

Vanaf 1 juli is er de nieuwe telecomwet. "De grote schoonmaak: nieuwe regels", aldus Jetse Sprey van VWS-advocaten. Ik hoorde woensdag 27 mei zijn verhaal bij een inhoudelijk event van The People's Valley in Amsterdam. Een interessant verhaal. Er gaat namelijk toch wel een en ander veranderen met deze nieuwe wet. E-mailmarketing was leading in zijn verhaal.

Grofweg kan je zeggen dat velen onder ons hun oude database kunnen weggooien. Want bij ieder e-mailadres dat je hebt vastgelegd in de afgelopen jaren, moet je vanaf 1 juli aanstaande het akkoord van de eigenaar hebben om dit adres te gebruiken voor mailingen. Het zogenaamde OPT-in principe. Daarbij moet je ook nog aangeven waarvoor je het e-mailadres gaat gebruiken. Het verkrijgen door OPT-out mag niet meer (e-mail ongevraagd toesturen, de ontvanger kan zich afmelden). Dit wordt gezien als spam.

"De reikwijdte van de telecomwet gaat de direct marketing voorbij", volgens Sprey. Commercieel is doorslaggevend en dan gelden de nieuwe regels. Deze gelden ook voor mailingen met betrekking tot Goede Doelen en marktonderzoeken. Sms-berichten vallen ook onder de wet.

Dagelijks gaan er miljarden e-mails over het net. OPTA kan bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen. Of dit snel zal gebeuren betwijfelt Sprey. "OPTA heeft 20 controleurs, dat zijn er te weinig voor al het e-mailverkeer. Maar er zullen zeker voorbeeldprocessen komen. Ik verwacht bij de grote bedrijven. Deze krijgen de media-aandacht. Maar wees als kleine ondernemer ook gewaarschuwd, als je een boete krijgt van de OPTA gaat dat om grote bedragen."

Geen opmerkingen: