vrijdag 19 februari 2010

Torso B in de mal

Al enige tijd twitter ik over de torso waar ik mee bezig ben. Om de nieuwsgierigheid van mijn followers te bevredigen plaats ik hierbij wat fotomateriaal. Het zijn opnames voordat de torso 'ingepakt' werd. Dat betekent dat dit mannelijk naakt nog van grijze rivierklei is. Deze klei kan niet worden gebakken in een oven en wordt alleen gebruikt om het naakt te boetseren.








stap 1
Nu dit klaar is wordt er eerst met vloeibare rubber een zogenaamde flexibele rubbere mal gemaakt. Dit wordt gedaan door het rubber in meerdere lagen tegen de klei aan te smeren.

stap 2
Zodra de mal droog is (en dat is binnen 24 uur) moet er een laag gips van 5 centimeter over de mal worden gesmeerd. Het gips wordt zo opgebracht dat, na droging, het gipsen korset in twee delen van de mal kan worden afgehaald. Het gips dient als steun voor de flexibele mal.

stap 3
Als het gips is gehard moet de rivierklei uit de rubberen mal worden gehaald.

stap 4
De gipsen steunmal met daarin de rubberen mal wordt ondersteboven geplaatst in een bak met zand. Als de steunmal waterpas staat wordt er aluminiumcement ingegoten. Dit mensgel bestaat uit 1 deel cement en 3 delen zilverzand. Van origine is cement grijs, maar voor deze torso heb ik op verzoek wit aluminiumcement besteld. Heel benieuwd hoe dit er uit gaat zien.

stap 5
Na 1 week drogen kan de harde gipsen steunmal worden verwijderd. Daarna moet de rubberen mal voorzichtig van het beeld worden afgehaald. Indien dit zorgvuldig gebeurt kan de mal nog een keer worden gebruikt.

stap 6
Uit de mal moet het beeld nog minsten 14 dagen verder drogen. Daarna kan het eventueel worden ingesmeerd met bijenwas en worden uitgeborsteld waardoor het een mooie zachte gloed krijgt.

Tot zover.

De planning is dat het beeld na voorjaarsvakantie wordt gegoten. Het eindresultaat is over een week over vier te zien. Via twitter en dit blog natuurlijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wow, indrukwekkend Ellis!!!!
groetjes
Anne Miek
StudioWK