maandag 18 april 2011

'Stop de persen'

De nachtmerrie van elke uitgever... de pagina's van je boek zijn geprint en staan op de pallets klaar om naar de boekbinder te gaan. Je krijgt in de vroege ochtend een telefoontje. Een aantal correcties is wel doorgegeven maar niet doorgevoerd. Wat doe je, het proces stoppen met alle consequenties van uitloop in de planning en extra kosten of denk je "t is wel goed zo".
De laatste optie is de meest eenvoudige maar zeker niet de handigste. Want elk boek dat over de toonbank gaat is 'fout' (en dat weet jij).
Er zit niets anders op dan de rit naar de boekbinder te annuleren. Categorie 'pindakaas' (die van helaas).

En dan moet er dus een nieuwe versie worden aangeleverd van de desbetreffende pagina's. Het gaat om vier foutieve pagina's van de 184. Appeltje, eitje?

Nee dus. Want het boek wordt een gebonden uitgave met een harde kaft. En is dus als zodanig ook voorbereid. Over het algemeen worden er meerdere pagina's tegelijkertijd gedrukt op 1 drukvel.


Bij het binden worden deze drukvellen gevouwen tot katernen van 4, 16 of 32 pagina's. Deze katernen worden vervolgens in de juiste volgorde vergaard. Daarna kunnen diverse bindwijzen worden toegepast. Katernen zorgen er voor dat het boekwerk gebonden kan worden. Door het op een speciale manier vouwen van het drukvel ontstaat er een soort van deelboekje. De ruggen van deze deelboekjes worden aan elkaar genaaid (gebrocheerd).

Vier pagina's met foutjes bleek uiteindelijk een wissel van 1 katern van 16 pagina's. wat een geluk dat de foute pagina's allemaal binnen 1 katern vielen. Een pagina eerder of later en het herstel had over 2 katerns doorgevoerd moeten worden.

Stop de persen... Wat een leuk en spannend vak toch?




Geen opmerkingen: