maandag 10 augustus 2009

Stockfoto


Het woord stock wordt met name gebruikt in de kunsthandel (de galerieën) en is daar de aanduiding voor de kunst die de galerie in voorraad heeft, maar die niet wordt tentoongesteld. De term stock wordt ook gebruikt voor de digitale voorraad van kunst, er bestaan dan ook zgn stockfotografie sites waar klanten voor meestal lage bedragen de eenmalig rechten over een afbeelding kunnen kopen.

Vandaag op zoek naar een foto voor drukwerk. Even van het web halen... dat valt tegen. Ik was op zoek naar een gratis foto. Zoeken, surfen etc. Niet gevonden. Wel op de site van Flickr.com onder Creative Commons aardig materiaal gevonden. CC betekent dat je het fotobeeld mag gebruiken maar dan moet je wel de naam van de maker er bij zetten. Foto hierbij: CC by Idhre
De foto zou zijn voor bij de uitnodigingstekst voor de workshop van de durfdames (congres BOVAg 6 oktober). Met de nadruk op 'zou' want het is anders opgelost: een toepasselijke rechtenvrije foto uit het archief van de opmaakstudio.

Het zoeken naar gratis legaal materiaal kost veel tijd.
Tip: betaal nu maar gewoon voor de foto als deze erg goed is. Want met zoeken en surfen vliegt de tijd en wordt zo'n gratis foto vanzelf erg duur.

Geen opmerkingen: