Afgelopen dagen druk geweest om torso B gegoten te krijgen. Wat moet daar eigenlijk voor gebeuren?
Allereerst heb ik om het kleimodel een rubberen mal aangebracht. Dat doe je door vloeibare latex te mengen met aerosil (een verdikker). Dit smeer je over het kleimodel heen. Binnen 24 uur moet daar weer gips over aangebracht worden. Dat is de buitenste schil van ongeveer 5 cm dik. Als het gips droog is, wordt het geheel omgedraaid.
Op de foto hieronder zie je duidelijk de zwarte rivierklei zitten (de benen van de torso), dan de gelige rand (de flexibele mal van latexrubber) en dat het harnas van gips.

Dan moet de rivierklei er uit worden gehaald. Een redelijk tijdrovende klus.
Omdat ik dit keer met wit cement wil werken, heb ik voor de zekerheid de hele binnenkant schoongemaakt om te voorkomen dat er restjes zwarte rivierklei het witte cement zou kunnen aantasten.
Deze foto laat de lege mal zien, klaar om vol te gieten met aluminiumcement.

Voor het aanmaken van aluminiumcement heb je een troffel nodig om te mengen en een speciekuip. Eén deel cement wordt gemengd met drie delen zilverzand.

Wanneer de beide stoffen goed door elkaar gemengd zijn gaat er water bij, niet te nat en niet te droog. Daarna wordt het mengel in de mal gedaan.
Omdat de mal vrij groot is, en het cement snel droogt, kan je niet in één keer een grote hoeveelheid maken. Het is steeds weer een kleine hoeveelheid maken en de mal vullen. Op de foto zie je dat er een stok in de mal staat. Hiermee wordt flink 'gekarnd' in het cement. Hiermee wordt o.a. voorkomen dat er luchtbellen ontstaan in de cementvulling.

Als de mal helemaal is gevuld gaat er een dun laagje plastic over. Dit om te zorgen dat het drogen niet te snel gaat.
Over een week kan het gipsharnas worden geopend en de rubberen mal van het beeld worden afgehaald. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Wordt vervolgd...
Wat is nu eigenlijk aluminiumcement. Aluminiumcement is een snelhardende cementsoort waarbij aluminiumsilicaten voor de snelle binding zorgen.
Karakteristieken van aluminiumcement zijn o.m.:
- een hoge reactiviteit met water
- een zeer hoge aanvangssterkte; de hoge eindsterkte is vaak al na 24 uur bereikt (ipv. 28 dagen bij normaal beton)
- een uitstekende chemische bestendigheid; het cement is bestand tegen zwakke zuren tot een pH-waarde van 4
- een hoge vuurvastheid tot ca 1300 graden C,
- door de snelle harding is aluminiumcement niet zonder meer toepasbaar als vervanger van gewoon cement, maar wordt vooral gebruikt bij de beeldhouwkunst.