vrijdag 19 maart 2010

Indrukwekkende animatie



Deze kwam via twitter voorbij.
Logorama: een indrukwekkende animatie van logoos.

vrijdag 12 maart 2010

Torso B deel III

Donderdagavond... het gegoten beeld uit de mal halen.



Dat ging niet zo makkelijk als gedacht. Ergens klemde de mal. Met collega-beeldhouwers het zware werk geklaard om de gipslaag er af te halen. Kloppen, tikken, slaan, trekken, uiteindelijk kwam er beweging in.



Helaas constateerden wij dat er een breuk was ontstaan in het beeld. Penis en ballen (het complete mannelijke setje) zat los in de rubberen mal. Grappig vanwege de plek, maar natuurlijk niet echt leuk.



Oorzaak... constructie van het beeld. Achter de ballen van de torso zit ruimte, deze ruimte bleek ook gevuld met gips. Denkfoutje qua mal. Want door kracht te zetten op de gipswand aan de voorzijde, kwam ook het gips mee aan de achterkant van de ballen, met als gevolg dat het hele zaakje afbrak.

Hoe nu verder?
Een man zonder ballen is voor mij geen optie. Dus opnieuw gieten. Daarvoor moest ik een nieuwe gipsmal maken. De oude mail 'knelde' teveel en brak ook nog eens aan de achterzijde omdat daar veel kracht op was gezet.

Voordat het nieuwe gips werd aangebracht, eerst alle diepe huidplooien van de torso minder diep gemaakt. Waarmee de nieuwe gipsmal met minder kracht kan worden verwijderd. En de kans op breuk hierdoor wordt verkleind.



De rand van klei die op bovenstaande foto is te zien, wordt gebruikt om de gipsmal in twee delen te kunnen opzetten. Een voorzijde en een achterzijde. Als het gegoten werk droog is kan de mal als een soort mossel openklappen. Op deze manier kan de mal meerdere keren worden gebruikt.

Wordt vervolgd.

zaterdag 6 maart 2010

Torso deel II

Afgelopen dagen druk geweest om torso B gegoten te krijgen. Wat moet daar eigenlijk voor gebeuren?

Allereerst heb ik om het kleimodel een rubberen mal aangebracht. Dat doe je door vloeibare latex te mengen met aerosil (een verdikker). Dit smeer je over het kleimodel heen. Binnen 24 uur moet daar weer gips over aangebracht worden. Dat is de buitenste schil van ongeveer 5 cm dik. Als het gips droog is, wordt het geheel omgedraaid.
Op de foto hieronder zie je duidelijk de zwarte rivierklei zitten (de benen van de torso), dan de gelige rand (de flexibele mal van latexrubber) en dat het harnas van gips.



Dan moet de rivierklei er uit worden gehaald. Een redelijk tijdrovende klus.
Omdat ik dit keer met wit cement wil werken, heb ik voor de zekerheid de hele binnenkant schoongemaakt om te voorkomen dat er restjes zwarte rivierklei het witte cement zou kunnen aantasten.
Deze foto laat de lege mal zien, klaar om vol te gieten met aluminiumcement.



Voor het aanmaken van aluminiumcement heb je een troffel nodig om te mengen en een speciekuip. Eén deel cement wordt gemengd met drie delen zilverzand.



Wanneer de beide stoffen goed door elkaar gemengd zijn gaat er water bij, niet te nat en niet te droog. Daarna wordt het mengel in de mal gedaan.
Omdat de mal vrij groot is, en het cement snel droogt, kan je niet in één keer een grote hoeveelheid maken. Het is steeds weer een kleine hoeveelheid maken en de mal vullen. Op de foto zie je dat er een stok in de mal staat. Hiermee wordt flink 'gekarnd' in het cement. Hiermee wordt o.a. voorkomen dat er luchtbellen ontstaan in de cementvulling.



Als de mal helemaal is gevuld gaat er een dun laagje plastic over. Dit om te zorgen dat het drogen niet te snel gaat.
Over een week kan het gipsharnas worden geopend en de rubberen mal van het beeld worden afgehaald. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Wordt vervolgd...

Wat is nu eigenlijk aluminiumcement.
Aluminiumcement is een snelhardende cementsoort waarbij aluminiumsilicaten voor de snelle binding zorgen.
Karakteristieken van aluminiumcement zijn o.m.:
- een hoge reactiviteit met water
- een zeer hoge aanvangssterkte; de hoge eindsterkte is vaak al na 24 uur bereikt (ipv. 28 dagen bij normaal beton)
- een uitstekende chemische bestendigheid; het cement is bestand tegen zwakke zuren tot een pH-waarde van 4
- een hoge vuurvastheid tot ca 1300 graden C,
- door de snelle harding is aluminiumcement niet zonder meer toepasbaar als vervanger van gewoon cement, maar wordt vooral gebruikt bij de beeldhouwkunst.

woensdag 3 maart 2010

Omdenken

Leuk boekje tegengekomen van Berthold Gunster: Omdenken, kijk - denk - creëer

Dit praktische boekje laat in een notendop zien wat omdenken betekent en hoe je dat doet. Om in te bladeren, te grazen, ideeën op te doen, op het verkeerde been gezet te worden en vooral om je eigen creatieve vermogens te prikkelen. Kortom, om te kijken, denken en – vooral – creëren.

Het boekje is vooral ook mooi vormgegeven; een leuke eigentijdse opmaak. Leuk om te krijgen of om cadeau te geven.







Berthold Gunster (1959) is grondlegger van de Ja-maar® filosofie. Zijn eerste boek Ja-maar wat als alles lukt? is een bestseller, is vertaald in het Engels en wordt binnenkort in Duitsland uitgegeven. Ook schreef Gunster de boeken Ja-maar ik ben wel leraar en Huh?! De techniek van het omdenken.