vrijdag 6 maart 2009

Kleuren-weetjes

Gisteren over het binden met garen van katernen gesproken. Vandaag al reactie gehad dat deze info als nuttig werd beschouwd. Leuk te weten dat er wat met je informatie wordt gedaan. Daarom nu nog een tip:

Als je drukwerk digitaal aan levert, zorg je er voor dat de bestanden in CMYK staan en niet in RGB. CMYK betekent dat het te leveren bestand qua kleuren opgebouwd is uit in Cyaan, Magenta, Yellow en Key (betekent zwart, want B zou blue zijn). Voor elk van deze kleur wordt een drukplaat gemaakt en hier wordt mee gewerkt. Alle kleuren kunnen hiermee worden gedrukt.

RGB wordt gebruikt voor online beelden. De kleuren worden opgebouwd uit drie primaire kleuren rood, groen en blauw. Voor het web worden deze omgezet in codes/getallen. De hoeveelheid van een kleur ligt in tussen 00 (niets van die kleur) en het hexadecimale FF (alles van die kleur). In het RGB kleursysteem wordt de kleur uitgedrukt in totaal zes cijfers. De eerste twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur rood aan, zo is FF0000 puur rood. De tweede twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur groen aan, zo is 00FF00 puur groen. 0000FF is tenslotte zuiver blauw. De zuivere zwarte, grijze en witte kleuren worden aangegeven met 000000 voor zwart, 666666 is een grijs, en FFFFFF is wit. Met deze codering kunnen 166 kleuren, dat wil zeggen 16,7 miljoen kleuren gecodeerd worden.

En dan heb je nog de pms-kleuren (wordt gebruikt als je maar 1 of 2 kleuren nodig hebt en je niet op een vierkleurenpers drukt). Ook kennen we nog RAL-kleuren, het systeem dat schilders gebruiken en welke nummers we op de kleurenstaatjes zien staan bij de bouwmarkt. Ook linoleum voert haar eigen kleurcodes en zo zijn er nog wel meer.

Zo zie je maar, rood is niet zomaar rood. De manier waarop je iets kleurt, het materiaal waarop je de kleur aanbrengt, de kleur van de ondergrond, alles heeft invloed op de kleur die ontstaat.

Om teleurstellingen te voorkomen zijn al deze kleurcodes ontstaan. Dus lever drukwerk aan in CMYK en gebruik voor online toepassingen RGB. En bij twijfel, altijd even een expert raadplegen.

Geen opmerkingen: